Waarom zonnepanelen schoonmaken overlaten aan experts?

Gefeliciteerd! U bent met uw bedrijf duurzaam bezig door de installatie van zonnepanelen. Dat is al een goede stap naar een duurzame toekomst. Nu rest de vraag: hoeveel onderhoud hebben zonnepanelen nodig en moeten ze schoongemaakt worden? In dit blog geven wij antwoord op die vraag en waarom bedrijven het beter kunnen uitbesteden aan een schoonmaakbedrijf dat gespecialiseerd is in specialistische reiniging van zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn zelfreinigend

Zonnepanelen zijn een relatief nieuw fenomeen op woonhuizen, maar grote bedrijven maken al langer gebruik van zonnepanelen op om deze manier eigen, duurzame energie te produceren. Op zonnepanelen zit een nano-coating, wat ervoor zorgt dat zonnepanelen voor het grootste deel zelfreinigend zijn. Regen en sneeuw spoelen de zonnepanelen als het ware schoon.

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Moet u zonnepanelen dan nog wel schoonmaken? Dat wel, maar dat hoeft niet wekelijks. Zonnepanelen zijn een product van elektrische technologie, ze moeten daarom vakkundig onderhouden worden om ze nog jarenlang in goede staat te houden. Bevinden de zonnepanelen zich onder een lage hoek? In een drukke, droge of stoffige omgeving? Stof, bladeren, vogelpoep en zeezout resten blijven vaak liggen, wat ervoor zorgt dat de hoeveelheid energie die uw zonnepanelen produceren, verminderen. Vuile zonnepanelen verminderen namelijk de hoeveelheid zonlicht die wordt geabsorbeerd door het paneel. Hierdoor wordt de hoeveelheid elektriciteit die wordt opgewekt door het zonnepaneel lager. De levensduur van de zonnepanelen wordt door deze vuilresten ook verkort. En dat wilt u natuurlijk niet laten gebeuren! Verder zijn zonnepanelen een product van elektrische technologie. Ze moeten worden onderhouden om ze nog jarenlang in goede staat te houden.

  • zonnepanelen schoonmaken door experts

Wanneer zonnepanelen laten schoonmaken?

De maanden met zon – april tot en met oktober – zorgen normaal gesproken voor de meeste opwek van uw zonnepanelen. Daarom is het slim om de zonnepanelen aan het begin van de lente schoon te laten maken. Het op tijd schoonmaken van de zonnepanelen zorgt voor een optimale opbrengst. Laat de zon maar komen! Daarbij reinigen wij uw zonnepanelen het liefst op een bewolkte dag in de vroege ochtend of in de avond, wanneer het wat afgekoeld is. Dit beschermt de panelen niet alleen tegen schade door de zon, maar het houdt ook de juiste reinigingsproducten tegen die te snel op de zonnepanelen drogen, waardoor er extra vet of resten achterblijven.

Hoe vaak moeten de panelen gereinigd worden?

Het aantal keer schoonmaken van zonnepanelen hangt af van het weer. Meestal hebben zonnepanelen vijf keer per jaar behoefte aan een specialistische reiniging. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen. Of wanneer er veel bladeren op het dak vallen of de panelen besmeurd zijn met vogelpoep.

Professioneel laten reinigen van zonnepanelen

Wees altijd voorzichtig bij het schoonmaken van zonnepanelen. Een kras is snel gemaakt en u dient speciaal water (osmose) te gebruiken waar geen kalk in zit. Ook is het belangrijk om goed veiligheidsmateriaal te hebben. Want op welke hoogte liggen de zonnepanelen? Kunt u daar gemakkelijk en veilig bij? Of heeft u een hoogwerker nodig? Wij raden daarom aan de schoonmaak van uw zonnepanelen uit te besteden. Houd ze schoon en profiteer van een goed rendement. Zo bespaart u flink op de energierekening!

Schoonmaak zonnepanelen niet uitbesteden?

Gaat u liever zelf het dak op om de zonnepanelen schoon te maken? Dan geven wij tips waar u op moet letten bij het reinigen van de panelen. Maar let erop dat u ze niet beschadigd, een ongeluk zit in een klein hoekje.

  1. Ga niet op de zonnepanelen staan of zitten. Probeer zo min mogelijk op de zonnepanelen te leunen.
  2. Was de zonnepanelen niet als ze te warm zijn, de plotselinge temperatuursverandering van koud water verhoogt het risico van barsten in het glas.
  3. Gebruik geen hogedrukspuit. Zonnepanelen schoonmaken met een hogedrukspuit is niet verstandig. De hoge druk van het water kan het glas en de kabels beschadigen.
  4. Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen of hard water, maar maak gebruik van ontkalkt water (osmose water). Schoonmaakmiddelen zijn niet nodig. Bovendien kunnen bijtende schoonmaakmiddelen voor krassen en vlekken zorgen en kan hard water afzettingen achterlaten wanneer het opdroogt.
  5. Gebruik zachte poetsspullen en geen schurende producten, zoals schuursponsjes of krabbers.
  6. Gebruik geen zout water of kraanwater (kalk). Dit kan op het zonnepaneel achterblijven en een negatieve invloed op de opbrengst hebben. Zonnepanelen schoonmaken kan met osmosewater.
  7. Spuit alleen direct water op het bovenste oppervlak van uw panelen. Doe dat niet op de achterkant van de panelen of in de openingen tussen de panelen en het dak.

Zonnepanelen schoon laten maken door Selectclean

De schoonmakers van Selectclean zijn gespecialiseerd in het schoonmaken van zonnepanelen. Onze specialisten zijn gekwalificeerd in specialistische reiniging, waardoor zij precies weten hoe ze zonnepanelen schoon moeten maken. Daarbij beschikken we over machines die met de gevel mee kunnen zakken om zonnepanelen op schuine daken perfect te reinigen. Onze medewerkers werken met de meest geavanceerde machines. Wilt u meer informatie of heeft u interesse? Neem contact met ons op, wij helpen u graag!