Het schoonmaken van uw bedrijf: zelf doen of uitbesteden?

Het schoonmaken en schoonhouden van uw kantoor of bedrijfspand is een flinke klus. U kunt dit zelf doen, met eigen medewerkers, een schoonmaker in dienst nemen of uitbesteden aan een professioneel schoonmaakbedrijf. Elke optie heeft natuurlijk voor- en nadelen: vooral op het gebied van kosten en kwaliteit. Zo klinkt het kantoor schoonmaken met eigen medewerkers de goedkoopste oplossing, maar hierdoor gaat kostbare tijd verloren die ze anders in het bedrijf hadden kunnen steken. Benieuwd wat voor u de beste oplossing is? In dit blog geven we wat aandachtspunten voor het maken van uw keuze.

De opties voor het schoonmaken van uw bedrijf

We onderscheiden verschillende opties om uw bedrijf of kantoor schoon te maken en te houden. Ieder bedrijf is uniek, en daardoor begrijpen wij ook dat de beste keuze voor elk bedrijf verschillend is.

  • Zelf schoonmaken: u of uw huidige personeel verzorgt de schoonmaak van uw pand. Denk bijvoorbeeld aan een schoonmaakrooster
  • In eigen beheer: u neemt een nieuwe medewerker aan die verantwoordelijk wordt voor de schoonmaak van uw pand
  • Schoonmaak uitbesteden: u besteedt de schoonmaak uit aan een professioneel schoonmaakbedrijf.

Uiteraard komt het in de praktijk ook wel eens voor dat er een combinatie van bovenstaande werkwijzen wordt toegepast in een bedrijf of kantoor.

  • Schoonmaken bedrijf: zelf doen of uitbesteden?

Zelf schoonmaken of schoonmaak in eigen beheer

Het zelf schoonmaken en schoonhouden van uw bedrijfsruimte door huidig personeel of een nieuwe medewerker klinkt als de goedkoopste oplossing. Hierdoor kiezen veel bedrijven dan ook nog voor deze oplossing. Toch zijn er een aantal aandachtspunten bij deze methode. Heeft u bijvoorbeeld al eens nagedacht over de tijd die uw medewerkers kwijt zijn aan het schoonmaken, de inkoop van schoonmaakmiddelen, het maken van een schoonmaakrooster of het aansturen van een schoonmaker? Deze tijd is natuurlijk ook geld waard. Deze tijd hadden uw medewerkers namelijk ook aan uw core business kunnen besteden. En wat als uw medewerkers op vakantie of met verlof zijn? Breng dus altijd goed de kosten in kaart die u, onbewust, kwijt bent met deze oplossing. Vergelijk deze vervolgens met de kosten van het uitbesteden van schoonmaak.

Een ander aandachtspunt is de meer specialistische schoonmaak. Het schoonmaken van uw bedrijf bestaat namelijk niet alleen uit het legen van de afvalbakken en het stofzuigen van de werkplekken. Heeft u ook al nagedacht over glasbewassing, gevel reiniging of tapijtreiniging? Naast dat de juiste materialen en schoonmaakmiddelen hiervoor erg duur kunnen zijn, beschikken veel bedrijven niet over de juiste expertise om deze werkzaamheden uit te voeren. Aandachtspunt in uw keuze is dan ook om te kijken welke methode past bij uw type bedrijf. Een klein kantoor valt wellicht makkelijker schoon te maken in eigen beheer dan een groot productiebedrijf.

De voordelen van schoonmaak uitbesteden

Er komt dus best veel kijken bij het goed en efficiënt schoonmaken van uw bedrijfspand of kantoorruimte. Het is daarom ook niet gek dat inmiddels 90% van de bedrijven kiest voor het uitbesteden van de schoonmaak aan een professioneel schoonmaakbedrijf. Uitbesteden van de schoonmaak heeft de volgende voordelen:

  • Hogere kwaliteit

Bij het uitbesteden van de schoonmaak maakt u van te voren afspraken over het dienstenpakket en de te leveren kwaliteit. U mag dus van een schoonmaakbedrijf hoogwaardige dienstverlening verwachten. Als u niet tevreden bent, kunt u het schoonmaakbedrijf op de gemaakte afspraken wijzen en er van uit gaan dat het opgelost wordt.

  • Lagere kosten door hogere efficiëntie

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar wij zijn er van overtuigd: het uitbesteden van schoonmaak is uiteindelijk de goedkoopste oplossing. Uw medewerkers kunnen gewoon het werk blijven doen waar ze goed in zijn, terwijl u dat van het schoonmaakbedrijf mag verwachten. Een professionele schoonmaker werkt sneller, efficiënter en met de juiste materialen en middelen en zal daarom uiteindelijk het goedkoopst zijn.

  • Duurzame oplossing

Een professional weet precies welke werkmethoden, materialen en schoonmaakmiddelen passen bij uw pand en wensen. Dit zorgt niet alleen voor de beste kwaliteit, maar zo bent u ook verzekerd van de meest duurzame oplossing. Door goede schoonmaak met de juiste middelen gaat uw materiaal langer mee en verspillen we minder schoonmaakmiddelen. Verantwoord en duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker en dat mag u ook bij het uitbesteden van schoonmaak verwachten.

  • Ook specialistische reiniging en andere aanvullende diensten

Schoonmaak is veel meer dan het schoonhouden van de vloeren en bureaus. Zo moet ook regelmatig uw sanitair aandacht krijgen. Niet alleen qua schoonmaak, maar ook om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende voorzieningen beschikbaar zijn. Denk hierbij aan zeep, toiletpapier, vaatwasmiddelen, keukenrollen, afvalbakken en luchtverfrissers.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig een specialistische reiniging uit te voeren. Bijvoorbeeld glasbewassing, gevelreiniging of tapijtreiniging. U wilt namelijk niet alleen schone bureaus voor uw werknemers, maar u wilt ook een goede uitstraling vanaf de buitenkant of wanneer uw relaties op bezoek komen. Een professioneel schoonmaakbedrijf kan alles uit handen nemen. Zo bent u ook hierin volledig ontzorgt.

De keuze voor een schoonmaakbedrijf

Bent u overtuigd om te kiezen voor het uitbesteden van de schoonmaak aan een professioneel schoonmaakbedrijf? Goede keuze! Nu is het tijd om een keuze te maken voor welk schoonmaakbedrijf. Wij raden aan om altijd een schoonmaakbedrijf in de regio te kiezen. Zo is een professional altijd dichtbij en kunt u snel schakelen met het bedrijf bij problemen of vragen.

Selectclean is werkzaam in de regio Uden, Veghel en Wijchen. Wij bieden zowel reguliere schoonmaak als specialistische reiniging voor bedrijven, kantoren, scholen en appartementencomplexen in deze regio. Onze enthousiaste medewerkers vinden het fijn om kwaliteit te leveren, daar worden ze blij van. En blije mensen doen het beter, is ons motto. Benieuwd of we iets voor u kunnen betekenen? Of bent u benieuwd wat voor uw bedrijf de juiste keuze is? Neem contact met ons op en we staan voor u klaar.