Hoe onderhoudt u tapijt op kantoor?

Werknemers werken het best in een frisse, schone omgeving. Een schone vloer is daar een belangrijk onderdeel van. Veel kantoren hebben gekozen voor tapijt of vloerbedekking als vloer. Tapijt of vloerbedekking is duurzaam, geeft een warme sfeer, dempt harde geluiden en blijft lang mooi – mits u het goed onderhoudt. Het onderhouden van tapijt en vloerbedekking op kantoor vergt meer aandacht dan het schoonmaken van een PVC vloer. In dit blog leggen wij u uit hoe u tapijt op kantoor goed onderhoudt, waardoor het langer meegaat en mooi blijft.

Waarom is tapijtreiniging belangrijk?

Tapijt geeft vaak een prachtige warme en uitnodigende sfeer. Het kan echter ook een bron van vlekken en vieze geurtjes zijn. In tapijt of vloerbedekking zit veel stof, vuil en bacteriën. Tapijtreiniging is niet alleen hygiënisch, maar het verlengt ook de levensduur van het tapijt. Wanneer het tapijt regelmatig gestofzuigd wordt, komen de looppanden minder snel in het tapijt. Het stofzuigen zorgt er namelijk voor dat de vezels van het tapijt in de juiste vorm blijven en niet worden platgelopen.

Tapijtreiniging voor kantoren

U wilt werknemers en klanten het liefst ontvangen in een schone en hygiënische werkomgeving. In veel kantoorpanden ligt tapijt of vloerbedekking op de vloer. Iedereen kent de voordelen van een tapijt vloer, maar ook de nadelen: lastig te onderhouden. En het onderhouden van tapijt is helemaal moeilijk wanneer er hardnekkige vlekken in zitten. Hardnekkige vlekken zijn meestal niet te verwijderen met een doekje, water en sop. Regelmatige schoonmaak is daarom belangrijk.

  • tapijt onderhouden op kantoor

Hoe vaak moet u tapijt reinigen?

Vuil en vocht kunnen jarenlang ongezien invloed hebben op het tapijt op de werkvloer. Een tapijtreiniging is dan eigenlijk de enige juiste manier om het tapijt weer stof- en vuil-vrij te krijgen. Niets is immers zo belangrijk als werken in een schone werkomgeving. Regelmatig het tapijt stofzuigen is dé manier om tapijt of vloerbedekking schoon te houden. Bij grondig gebruik – wat in een kantoorpand vaak het geval is – adviseren wij om dagelijks te stofzuigen. Bij minder vaak gebruik, raden wij u aan om twee keer per week stof te zuigen.

Werkwijze tapijt onderhoud

Tapijten zijn een populair type vloerbedekking in kantoren. Ze houden tijdens de winter warmte goed vast en ogen zacht en comfortabel. Om tapijt zacht en schoon te houden, is het juiste onderhoud belangrijk. Hieronder een aantal tips voor het schoonmaken en schoonhouden van tapijt in een kantoor.

  • Stofzuigen

Gebruik bij het stofzuigen van tapijt een stofzuiger met een zo groot mogelijke zuigkracht en een brede borstelmond. Als de ruimte erg groot is, dan is het aan te raden om de vloer in kwadranten te verdelen. Op die manier weet u zeker dat geen deel overgeslagen wordt. Ga vervolgens grondig te werk. Zeker als het tapijt hoge polen heeft, is de kans namelijk groot dat het vuil zich heeft opgehoopt tussen de vezels. Het is dan nodig om meerdere keren over een deel heen te gaan met de stofzuiger zodat al het vuil loskomt van de vezels.

  • Verwijder vlekken onmiddellijk

Geen vlekken in vloerbedekking is op kantoor onvermijdelijk. Vieze schoenen, een stuk taart of een kop koffie: een vlek ontstaat sneller dan u misschien denkt. Om vlekken in tapijt zo goed mogelijk te kunnen verwijderen, is het essentieel snel te handelen. Schraap of dep eerst zoveel mogelijk van het gemorste product van het tapijt, maar let op: ga nooit wrijven, want dan wrijft u de vlek dieper in de vloerbedekking. Dep de vlek vervolgens met warm water en een schone doek. Herhaal dit eventueel een paar keer met telkens een schone doek

  • Hardnekkige vlekken

Is schrapen en deppen niet voldoende? Dan heeft u te maken met een hardnekkige vlek en is het tijd voor een andere, grovere aanpak: de tapijtreiniger. Zo beschikken wij over voldoende textielkennis en hebben wij de beste middelen in huis om een tapijt te reinigen.

Maar, voorkomen is beter dan genezen!

Bent u met uw personeel in staat om dagelijks of tweewekelijks de vloerbedekking op kantoor te stofzuigen? Dan kunt u tapijt eenvoudig intern goed onderhouden. Wanneer dit in theorie een goed idee lijkt, maar in de praktijk vaak vergeten wordt of als er geen tijd voor is, dan kunt u bij ons terecht.

Het is belangrijk dat een tapijt of vloerbedekking op tijd grondig gereinigd wordt. Dit is om ervoor te zorgen dat er geen hardnekkig vuil kan hechten aan de vezels van het tapijt.

Selectclean maakt tapijten in kantoren grondig schoon, zowel stofzuigen als met speciale reinigingsapparatuur. We zijn een bedrijf met lokale voelsprieten in een regionaal speelveld: oprechte aandacht voor klanten en medewerkers gaat beter als u dichtbij bent. We richten ons met tapijt schoonmaak op de regio’s Wijchen, Uden en Veghel. Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op, wij helpen u graag!